Co dobrego dala nam Francja?

nnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni...Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania,

Co dobrego dala nam Francja? burgery z indyka
Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni...Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Potrawy potrafią być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża ilość potraw duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Raptem kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. przepis
Na temat blog kulinarny to też niezłe info
przepis na - tekst jest OK
W temacie blog kulinarny warto poczytać również pozostałe informacje.
Polecam również