Kuchnia francuska

żnych kuchni. Nie wiem, czy...Kuchnia francuska - każdy kucharz powinien coś o niej wiedzieć. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania dań, jest matką wielu ró

Dodane: 10-05-2014 09:30
Kuchnia francuska ratatouille przepis
Kuchnia francuska - każdy kucharz powinien coś o niej wiedzieć. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie wiem, czy...Kuchnia francuska - każdy kucharz powinien coś o niej wiedzieć. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania potrafią być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Jednak jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora liczba dań duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko kilka składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. ratatuj przepis
ratatuj przepis - też dobry
Podobny temat również przepis na ratatouille
przepis na ratatouille też jest ciekawie opisany temat
Na temat to też niezłe info